Leksi Blog

Blog

Uncategorized

App za organiziranje zabav

Ko smo začeli ustvarjati Leksi, smo bili tudi sami študentje, zato smo se odločili, da naš blog popestrimo z zgodbami sedanjih in nekdanjih študentov, ki z inovativnimi idejami iščejo rešitve za vsakodnevne težave, s katerimi se srečujejo študentje in mladi na splošno. Danes predstavljamo zgodbo Žana Pokeržnika in Teje Črešnik iz podjetja Terrier&Terrier, kjer so razvil mobilno aplikacijo Party Animal – Plan Your Party.

Obiskoval sem fakulteto FERI v Mariboru in že zgodaj sem si želel pridobiti delovne izkušnje, zato sem že med študijem opravljal programerska dela za različna podjetja. Ker mi je programiranje že takrat, kakor tudi sedaj, predstavljalo veliko veselje, sem veliko svojega prostega časa posvetil prav individualnemu delu na tem področju.

Eden prvih projektov, ki sem ga ustvaril, je bil program za upravljanje organizacij v Sloveniji. Ker ima Slovenija več kot 27.000 organizacij, in ker te organizacije večinoma niso dobro digitalno podprte, sem se odločil, da ustvarim spletno aplikacijo. Kljub temu, da ustvarjena aplikacija ni tako uspešno delovala, kot sem pričakoval, nisem obupal in nadaljeval z delom.

Pred približno štirimi meseci mi je punca predstavila idejo za novo aplikacijo. Predlagala je aplikacijo, ki bi omogočala lažje organiziranje zabav in s tem olajšala delo gostiteljem. Ideja je bila pravzaprav posledica njenih lastnih izkušenj. Ko organiziraš zabavo, moraš kot gostitelj ustreči željam gostov, zato moraš poznati naslednje: katero pijačo pijejo gostje, kakšne so njihove želje glede prigrizkov, kakšen je ustrezen nabor glasbe itd. Kmalu po tem sem izdal svojo prvo mobilno aplikacijo na spletni trgovini App Store, ki jo najdete – tukaj.

Aplikacija Party Animal

Aplikacija omogoča gostiteljem enostavno organizacijo zabave, hkrati pa izvajanje anket z različnimi vprašanji namenjenih gostom; od njihove najljubše pijače, hrane, glasbenega okusa itd. Vsak gost lahko v aplikaciji doda tudi svojo najljubšo pesem, ali pa oceni že dodane pesmi.

Kako deluje aplikacija?

Moja želja pri ustvarjanju aplikacije je bila uporabnikom prijazna aplikacija. Uporabnik preprosto ustvari dogodek, ga poimenuje, doda kraj in datum izvedbe, nato pa dobi spletni naslov, ki ga pošlje vsem svojim prijateljem. Prijatelji s pritiskom na gumb zahtevajo dostop do informacij. Nadzor nad izvedbo zabave ima še vedno gostitelj sam, saj lahko sprejme ali zavrne zahtevke za vpogled v informacije o zabavi. Uporabnik lahko nato enostavo označi, če se bo zabave udeležil, hkrati pa lahko predlaga glasbene želje, pijačo itd.

Upam, da bo aplikacija pomagala mladim pri organiziranju zabav! 🎉 🍸 Tukaj lahko najdete moj instagram, linkedin in tukaj še aplikacijo!

Uncategorized

20 aplikacij, ki vam bodo pomagala pri študiju

Digitalna orodja so tista, ki v različnih situacijah pomembno podpirajo študente. Ti mali pomočniki olajšajo študentsko življenje, zlasti v času trenutnega poučevanja na daljavo. Katere so prednosti različnih digitalnih orodij in kje lahko najbolje uporabite digitalne storitve svoje univerze?

Da bi študente podprli od začetka študija do pripravništva in diplome, univerze na lastno pobudo vpeljujejo pestro paleto digitalnih storitev, bodisi za to uporabljajo standardno programsko opremo ali pa orodja razvijajo. Ob iskanju razvojnih rešitev in kupovanju le-teh obstaja še tretja kategorija orodij: programski izdelki in aplikacije, ki jih študentje uporabljajo samostojno, da se lažje organizirajo.

Kaj razlikuje izdelke zunanjih ponudnikov od univerzitetne programske opreme? 

Lastna programska oprema univerze, na primer sistemi upravljanja digitalnih indeksov (Studis, Aips, Vis, Evidenca itd.) zajema številne primere uporabe, ki študente povezujejo z univerzo. Za izpolnitev vseh zahtev študijskega življenja, študentje uporabljajo tudi standardno programsko opremo, ki jo sami izberejo. Ti standardni programski izdelki vključujejo sisteme za upravljanje učenja. To so Moodle ali ponudniki (spletnih) poštnih odjemalcev, ki jih nato gosti univerza.

Ti programi pa vendarle ne pokrivajo vseh zahtev študentskega vsakdana. Obstaja preveč področij in s posameznih primerov uporabe. Hitro se razvijajo tudi številna nova orodja. Za različna področja so študentom na voljo zelo različne platforme. 

Posamezni digitalni “kompleti“ orodij

Orodja, ki jih študentje uporabljajo se med seboj zelo razlikujejo glede na področje, želje in potrebe študenta. Sistem, ki ga univerza ponuja, se običajno uporablja vzporedno. V praksi vsak študent izdela zelo individualen nabor uporabnih orodij, s pomočjo katerih organizira in opravlja študijske obveznosti.

Komplet digitalnih orodij olajša študij – Slika: Pixabay 

20 aplikacij in orodij za študij

Iskali smo 20 najboljših in najbolj uporabljenih orodij za študente. Razdelili smo jih v naslednje kategorije: organizacija, (digitalna) infrastruktura, učenje in študij.

Organizacija:

Univerze svoje študente pri organizaciji študija podpirajo s sistemih upravljanja univerze. Naslednja orodja so primerna za razširitev njihovih funkcij in omogočanje mobilne uporabe:

Microsoft Office:univerze pogosto ponujajo izdelke, ki spadajo v družino Microsoft; Excel, Word, Outlook, Microsoft Teams itd. Microsoft Teams se v času koronakrize uporablja kot komunikacijski kanal na številnih slovenskih in avstrijskih ter nemških univerzah kot orodje za učenje na daljavo.

G Suite za izobraževanje: če ne želite uporabljati izdelkov Microsoft Office, lahko preklopite na Googlove ponudbe. Brezplačne programe, vključno z Gmailom, Dokumenti, Sheets in drugimi, je mogoče povezati tudi s Microsoftovimi storitvami.

Apache OpenOffice: programe za urejanje besedil, preglednic ali predstavitev, lahko dobite tudi preko brezplačnega programskega paketa OpenOffice. Projekt z odprto kodo je brezplačen in na voljo za vse operacijske sisteme.

Leksi: naša organizacijska aplikacija za študente in univerzitetno osebje uporablja brskalnik za mobilno prikazovanje univerzitetnih informacijskih sistemov, ob univerzitetnih storitvah pa ima Leksi tudi poštni odjemalec in nudi pregled restavracij, ki ponujajo prehrano na študentske bone. Če se študentje vpišejo na več univerz aplikacija jasno prikaže informacije druge univerze.

Z Leksi lahko študentje samo z enim klikom dostopate do vseh pomembnih informacij za uspešno opravljanje študija. Slika: – Leksi

(Digitalna) infrastruktura:

Takoj, ko študentje zapustijo univerzo, se zanesejo na orodja za komunikacijo in prevoz, ki so digitalni podaljšek vsakodnevnega univerzitetnega življenja.

Ljubljana bus (Android/iOS): informacije o voznem redu v Ljubljani zagotavlja brezplačna spletna aplikacija Ljubljana Bus. Aplikacija prikazuje javni prevoz.

Maribor – Marprom: informacije o voznem redu v Mariboru zagotavlja brezplačna spletna aplikacija Marprom WebMap. Platforma prikazuje javni prevoz.

Ljubljana – Bicikelj: enostavna posoja koles v Ljubljani. Udobna kolesa so idealna rešitev za vaše vsakdanje poti. 

Skype: učitelji in profesorji digitalno orodje Skype radi uporabljajo za videokonference in webinarje. Microsoftova konferenčna programska oprema dobro deluje za skupine in je na voljo brezplačno. Skype je eno najbolj priljubljenih orodij za poučevanje na daljavo. 

Slack: platforma za takojšnje sporočanje v oblaku Slack je zelo primerno orodje za komunikacijo z ostalimi člani projektne skupine. Tu lahko komunicirate v odprtih kanalih, zaprtih skupinah ali v pogovorih in si medsebojno delite dokumente.

Naučite se:

Ob sistemih za upravljanje učenja, kakršen je Moodle, ki jih omogočajo univerze, obstajajo tudi učna orodja za dokumentacijo in pripravo izpitov.

StudySmarter: študentje lahko v študijski aplikaciji StudySmarter ustvarijo indeksne kartice, učno gradivo in ostalo. Aplikacija nato ustvari individualni načrt učenja, ki se vam pomaga pravočasno in strukturirano pripraviti na izpite – služi kot dober dodatek k sistemom upravljanja učenja.

Audvice: ustvarjanje, deljenje in poslušanje zvokov za učenje vsebine – študentje lahko to storijo z Audvice. Učitelji na univerzah lahko poučujejo tudi s pomočjo te platforme – interaktivno s kombiniranim učenjem. Tukaj preberite, kako lahko Audvice uporabljate za učenje na daljavo.

Evernote: z besedilom, slikami, spletno vsebino ali zvočnim snemanjem lahko študentje zbirajo in upravljajo opombe na Evernotu. Izdelek se lahko uporablja kot orodje za samostojno ali skupinsko delo. 

Buffl: aplikacija prinaša indeksne kartice, ki so izdelane v računalniku s pomočjo učnih dokumentov. Shranjene so v oblaku in jih je mogoče prenesti na pametni telefon.

Slika od Buro Millennial iz Pexels

Študij:

Različni tečaji zahtevajo različna orodja, zato smo izbrali prevajalske programe in referenčne vodje in iskalnike.

LaTeX in BibTeX: LaTeX je programski paket, ki poenostavlja sistem za določanje tipk TeX. To študentom omogoča pisanje znanstvenih člankov, ki jih lahko enakomerno oblikujejo. Izdelek BibTeX deluje v kombinaciji z LaTeX-om, pa tudi v Wordovih dokumentih, kjer avtomatizira ustvarjanje vsebinskih tabel. Programski paket lahko uporabljate tudi preko spletne aplikacije Overleaf.

DeepL: prevajalska tehnologija v kombinaciji z umetno inteligenco je tisto, kar dela DeepL najboljši strojni prevajalnik na svetu. Programska oprema v nekaj sekundah prevede celotne dokumente in se zdaj uporablja tudi v operacijskih sistemih Windows in Apple za nenehno prevajanje. Na žalost slovenski jezik še ni podprt. 

Mendeley: Mendeley ni samo referenčni vodja, ki podpira pisanje znanstvenih člankov, ampak tudi akademska mreža, preko katere je možna izmenjava rezultatov raziskav.

Wolfram Alpha: platforma, ki ve vse, in znanje deli v obliki podatkov, grafike ali slik. Iskalnik ponuja sintetične odgovore s področij matematike, naravoslovja, tehnologije, družbe, kulture in vsakdanjega življenja.

Babbel: ne glede na to, ali se želite naučiti novega jezika ali zgolj izboljšati tuji jezik, ki ste se ga že naučili – to orodje vas podpira. Babbel je orodje, razvito v Berlinu, in je aplikacija za učenje jezikov ter platforma za e-učenje. V času koronakrize lahko vsi študentje Babbel en mesec uporabljajo brezplačno. 

Adobe Creative Cloud: študentska različica Adobe Cloud je dostopna in zajema vse programe Adobe. Ustvarjalne osebe bodo v njej našle vse programe, povezane z grafičnim oblikovanjem, oblikovanjem UX, urejanjem videov itd.

Ta orodja upravljajo številne organizacije, univerze pa pogosto krijejo tudi stroške posameznih programov in tako študentom omogočajo dodatne storitve. Ob interni in ustaljeni digitalni infrastrukturi, ti dodatki študentom nudijo oporo pri vodenju študentskega vsakdana. Zaradi obsežne in široke uporabe, je aktivna skupnost vselej na voljo trajnostni razvoj.

Zaradi poučevanja na daljavo, ki se v Sloveniji odvija tekom celotnega poletnega semestra, se digitalna orodja trenutno uporabljajo še posebej pogosto. V ostalih objavah na spletnem blogu lahko ugotovite, katera orodja univerze uporabljajo v času koronakrize in kako zadovoljni so slovenski študentje z učenjem na daljavo.

vaša ekipa Leksi ❤️

Uncategorized

Koronakriza: na katera digitalna sredstva se zanašajo slovenske univerze?

Novi koronavirus je onemogočil delovanje slovenskih univerz, kakršnega poznamo. Prav tako so klasičen pouk, ki poteka v učilnicah in predavalnicah prenehale izvajati univerze v Avstriji, Nemčiji in drugod v tujini. Večina teh univerz je posegla po novih metodah poučevanja s pomočjo spleta.  

Katera orodja uporabljajo univerze za digitalno poučevanje med krizo v času koronavirusa?

Ker je vlada Republike Slovenije 12. marca sporočila, da morajo univerze prenehati s predavanji v fizični obliki, je prišlo do novih, izrednih razmer, v času katerih so morali predavatelji in študentje poiskati modernejše, alternativne rešitve za nemoten potek učnega procesa. Odzivi študentov na nov način dela so bili različni; nekateri so bili novih metod veseli, drugi zaskrbljeni zaradi morebitnih odpovedi izpitnih rokov in oteženega opravljanja obveznosti, tretji – med te spadamo tudi mi – pa so bili presenečeni nad hitro in intenzivno digitalizacijo učnega okolja. 

Raziskali smo orodja za izvajanje učnega procesa in kanale za obveščanje študentov, ki so jih, in jih bodo  tudi v prihodnje, uporabljale univerze v Sloveniji in tujini. 

Univerzitetna komunikacija v času koronavirusa

O zaprtjih univerz so bili študentje obveščeni preko digitalnih medijev, E-pošte, družbenih omrežij (Facebook, Instagram), itd. O izrednih razmerah je prof. dr. Igor Papič, rektor Univerze v Ljubljani, študente obvestil tudi z video sporočilom na YouTube-u

Za obveščanje študentov so v zadnjem času predstavniki univerz, študentov in člani študentskih svetov uporabljali tudi novice v aplikaciji Leksi. Ob splošnih informacijah glede razmer in ukrepov je bilo mogoče prebrati tudi informacije v zvezi z novimi digitalnimi orodji. 

Digitalna orodja za spletno poučevanje

S krizo koronavirusa so ponovno postala aktualna vprašanja o učinkovitosti in pomenu digitalizacije v slovenskem univerzitetnem prostoru. 

Orodja, ki jih uporabljajo univerze, se med seboj zelo razlikujejo. Nemški univerzitetni forum o digitalizaciji je v poročilu o raziskavi navedel najpogosteje uporabljena digitalna orodja. Podobna orodja uporabljamo tudi v Sloveniji. Na Univerzi v Mariboru se zanašajo na spletno učilnico Moodle in Microsoft Teams, medtem ko se na Univerzi v Ljubljani sistemi, ki jih uporabljajo posamezne fakultete razlikujejo. Večina uporablja kombinacijo sistemov Moodle in Zoom, dodatno pa tudi virtualni kampus VIS in spletno učilnico Di UL, ki deluje na sistemu Moodle. Nekatere tuje univerze so razvile tudi lastne sisteme kot sta TUbe na Tehnična Univerza Graz in orodje LEARN na WU Dunaj. 

Če povzamemo; Moodle se uporablja na številnih slovenskih privatnih in javnih univerzah. Microsoft Teams, YouTube, video posnetki v živo in Zoom so digitalna orodja za prenos predavanj. Za skupine študentov, ki se skupaj soočajo s študijskimi obveznostmi pa so popularni tudi drugi programi kot so: Skype, TeamSpeak ali Discord. Ti omogočajo študentom ustvarjanje lastnih strežnikov, preko katerih lahko komunicirajo in si medsebojno delijo datoteke.

 Kakšno korist ima od koronavirusa digitalno učenje?

“Kriza koronavirusa bo zagotovo prinesla več digitalnega učenja, toda to ni razlog za veselje, kriza je absolutno preresna.” pravi Sebastian Horndasch iz “Hochschulforum Digitalisierung”, Nemčija.

V času, ko bodo predavatelji in študentje primorani uporabljati digitalna orodja, bo postalo jasno, kateri sistemi so primerni, in kje je še potrebna optimizacija. V nujnih primerih se izkaže, da je univerzam, zahvaljujoč se socialnim medijem in digitalnim orodjem, omogočeno nemoteno obveščanje študentov, poučevanje pa se lahko kljub krizi v korona virusa nadaljuje.

Uncategorized

Kako lahko dobim PRO verzijo Leksi?

Do sedaj je bilo mogoče Leksi PRO dobiti tako, da si povabil prijatelja in z njegovim vpisom si dobil PRO verzijo Leksi. Do PRO verzije je bilo mogoče dostopati tudi s šifro, do katere dostop smo pogosto omogočili v obliki nagradnih iger ali preko sodelovanja s študentskim svetom.

Od danes naprej je Leksi PRO naročnino mogoče kupiti za 1,99 € na mesec, oz. 14,99 € na leto. Brezplačne šifre je še vedno mogoče dobiti pri študentskih svetih, zato predlagamo, da se obrnete direktno na vaš študentski svet. Opozoriti moramo, da z vsemi študentskimi sveti še ne sodelujemo.

Ne pozabi! Če imaš kakršna koli vprašanja glede Leksi ali pa želiš z nami deliti uporabniško izkušnjo, bomo veselih tvojih sporočil kar preko aplikacije ali na mail leksi@leksi.si

Uncategorized

Ne vidiš urnika?

Potem si moraš nujno prebrati to objavo!

Če imaš probleme s svojim urnikom, se ti prikazuje preveč predmetov ali pa se ti urnik sploh ne prikazuje, si preberi naslednja navodila, kako lahko sam hitro rešiš probleme.

1. V KOLEDARJU NE VIDIM SVOJEGA URNIKA

Sledi tem korakom:

  • posodobi aplikacijo na najnovejšo verzijo;
  • preveri, ali imaš vzpostavljeno povezavo z internetom;
  • osveži aplikacijo – to lahko narediš z potegom navzdol na oz. na oddelku novice;
  • v nastavitvah izberi pravilno skupino

2. V URNIKU IMAM PODVOJENE PREDMETE

Sledi tem korakom:

  • v nastavitvah izberi pravilno skupino.

3. OSTALE TEŽAVE

  • kontaktiraj nas kar preko aplikacije ali nam piši na e-mail leksi@leksi.si in z veseljem ti bomo pomagali.
  • v e-mailu prosim zapiši  na kateri fakulteti študiraš, kateri letnik in študijski program obiskuješ.

Želimo ti prijetno uporabo Leksi! 

Tvoj Leksi tim!


Uncategorized

Kako nas lahko kontaktiraš?

Zato, ker cenimo vaš feedback in ker menimo, da le-ta pomembno vpliva na sooblikovanje kvalitetne aplikacije, smo se odločili, da omogočimo še učinkovitejšo podporo našim uporabnikom. Sedaj lahko komunicirate z nami kar preko app-a. Hitro in enostavno nam lahko postavljate vprašanja, nam javljate morebitne težave pri uporabi aplikacije ali pa nam samo poveste, kako ste zadovoljni z uporabo aplikacije, česa bi si še želeli in kako bi jo sami nadgradili. 

Za podporo pritisnite na stranski meni, potem “podpora” in “povratne informacije” na dnu.

Obvestilo

LEKSI NAGRADNA IGRA

Ker želimo slišati mnenje študentov, saj le tako lahko izboljšamo aplikacijo, smo se odločili, da naredimo kratko anketo. Ker pa se začenja decembrsko/praznično vzdušje pa smo hkrati naredili tudi nagradno igro. 

Kako sodelovati pri nagradni igri?

Za sodelovanje moraš:

Na našem instagram profilu bomo vsak dan razkrili eno nagrado!

Žrebanje bo v torek, 10. 12. 2019, tako da pohiti in reši anketo.

Želimo ti veliko sreče! ❤️

Obvestilo

V Leksi si poišči svoje študentsko delo

Cilj aplikacije Leksi je študentom nuditi orodje, s katerim bodo hitro in enostavno dostopali do vseh informacij, ki jih potrebujejo za uspešen študij.

V zadnjih dveh letih projekta smo uspeli uspeli povezati že veliko informacij od informacijskih sistemov fakultet: izpite, predmete, novice, dogodke, koledarje, Cobiss, itd. Danes lahko povemo, da nas veseli možnost dostopa študentov do študentski del znotraj aplikacije, preko študentskega servisa Mjob.

Ponudbo študentskih del lahko najdete pod desnim zavihkom v aplikaciji Leksi.

Obvestilo

Zakaj Leksi?

Kako deluje Leksi?

Aplikacija Leksi je ustvarjena s strani študentov FERI-ja za ostale študente, z namenom večje organiziranosti študija in boljše obveščenosti študentov.

Delovanje aplikacije Leksi lahko primerjamo z ostalimi spletnimi brskalniki kot so Chrome, Safari, itd. Razvidno je, da je Leksi spletni brskalnik, saj ima podobne funkcije kot so npr. shranjevanje digitalnih identitet in ostalo. Seveda lahko trdimo, da je naš spletni brskalnik bolj varen kot ostali spletni brskalniki, saj so podatki shranjeni na samih napravah uporabnikov in ne na kakršnih koli strežnikih. Pomebno je tudi da se Leksi mail funkcija prav nič ne razlikuje od Samsung mail, Apple mail ali drugih storitev v kateri lahko študentje preglejujete E-mail Univerze v Mariboru.

Smo ekipa, ki meni, da je informacijska varnost zelo pomebna, zato je Leksi zasnovan tako, da ustvarjalci, ali kdor koli drug nima dostopa ali vpogleda v vašo digitalno identiteto Univerze v Mariboru. Tudi sami smo študentje, zato se še posebej zavedamo pomena varnosti.

Kaj pa Univerza?

Čeprav aplikacija povezuje sisteme Univerze v Mariboru, z njo nimamo podpisanega uradnega sodelovanja. Kot smo vas obvestili že v aplikaciji, še enkrat poudarjamo, da se za podporo in za kakršne koli informacije v zvezi z našo aplikacijo ne obračate na referat univerze v Mariboru vendar se obrnite na leksi@leksi.si